Grécke banky znova otvorili pobočky

20.07.2015 Celý región

Atény 20. júla (TASR) - Grécke banky dnes po troch týždňoch znova otvorili svoje pobočky, klienti však musia naďalej rátať s mnohými obmedzeniami pri transakciách - vrátane výberov hotovosti. Gréci zároveň pociťujú zdražovanie mnohých tovarov a služieb v dôsledku zvýšenia dane z pridanej hodnoty, ktoré minulý štvrtok odsúhlasil parlament ako súčasť nového súboru opatrení spojených s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.

Agentúra AP informovala, že banky v centre Atén otvorili priehradky o 08.00 h (07.00 SELČ), pričom ľudia čakali na vybavenie v usporiadaných radoch. Podľa vládneho dekrétu zverejneného v sobotu pre klientov naďalej platí 60-eurový denný limit na výbery hotovosti; po novom si však túto čiastku môžu vybrať aj v iný deň daného týždňa. V priebehu siedmich dní je tak možný výber do výšky 420 eur.

Banky naďalej nepreplácajú šeky v hotovosti a nevykonávajú prevody do zahraničia prostredníctvom platobných alebo kreditných kariet. Ďalšie obmedzenia sa vzťahujú na otváranie nových účtov alebo reaktivovanie tzv. spiacich účtov.

Grécke banky boli zatvorené od 29. júna v súvislosti s ukončením druhého programu záchrany tamojšej ekonomiky. Opätovné otvorenie umožnilo štvrtkové rozhodnutie gréckeho parlamentu v prospech dohody o treťom balíku, na čo Európska centrálna banka zvýšila núdzové financovanie gréckych bánk.

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 13 na 23 percent, ktoré v Grécku začalo platiť dnes ráno, sa vzťahuje napríklad na niektoré druhy mäsa, kávu, čaj, jedlé oleje s výnimkou olivového, kakao, ocot, soľ, kvety, palivové drevo, hnojivá, insekticídy, hygienické utierky alebo prezervatívy.

Rovnaký skok zasiahol poskytovateľov služieb, ako sú reštaurácie a kaviarne, pohrebné služby, taxislužby a vzdelávacie zariadenia. Začiatkom augusta sa tiež očakáva zvyšovanie cestovného vo verejnej doprave.
 

Vyberte región